Турското радио на България
Photobucket

вторник, 7 юни 2011 г.

Ансамбъл „Кърджали” ще участва в международния конкурс „Златна череша” в Текирдаг

Ансамбъл „Кърджали” ще участва в международния конкурс „Златна череша” в Текирдаг

Секретарят на читалище „Юмер Лютфи” Мюзекки Ахмед съобщи, че от 16 до 20 юни ансамбъл „Кърджали” ще участва в традиционния 47-и Фестивал на черешата в Текирдаг. Проявата се организира от Община Текирдаг в Турция. Секретарят на читалището сподели, че миналата година също ансамбъл „Кърджали” е представлявала България на фестивала. Стана ясно, че тогава ансамбълът за турски народни песни и танци в Кърджали се е представил много успешно и спечелил сърцата на общинското ръководство и публиката и сега отново читалището е получило специална покана за участие от кмета на Текирдаг Адем Далгъч. В писмото се казва, че тази година фестивалът се провежда под формата на международен конкурс за народни танци „Златна череша”. В конкурса ще се включат фолклорни групи от 15 страни от целия свят. Мюзекки Ахмед подчерта, че в конкурса ще бъдат допуснати само фолклорните ансамбли за народни танци, които ще се изявят на сцената, заедно с оркестрите си.
„Надяваме се, нашата група да се завърне в Кърджали с постигнати високи резултати в конкурса” изрази той.
Фестивалът ще бъде открит на 17 юни с голямо шествие из централните улици на Текирдаг, след което групите ще изнесат представления в различни места в центъра на града. На следващия ден са предвидени фолклорни изяви в кварталите на Текирдаг.
Конкурсната програма ще бъде представена на 19 юни вечерта в Дома за младежки дейности и култура, където професионално жури ще оценява участниците. Същата вечер ще бъдат обявени класиралите се на призовите места в конкурса „Златна череша” и ще бъдат връчени наградите.
Текирдаг е побратимена на Кърджали турска община и всяка година на Фестивала на черешата се канят фолклорни групи от нашия регион.

Ресмие МЮМЮН

Кърджаалъ хабер / PRO TURKEY

Няма коментари:

Публикуване на коментар