Турското радио на България
Photobucket

сряда, 8 юни 2011 г.

Ердоган върви към трети мандат

Парламентарен вот без интрига в Турция, народът благодари за икономическия растеж

Ердоган върви към трети мандат

Членството в ЕС и демократично решаване на кюрдския въпрос остават приоритет на Анкара

Бурса, древният и съвременен четвърти по големина град в Турция, събра неотдавна над сто журналисти на Първия балкански медиен форум. Балканите сега се демократизират, преодоляват предразсъдъците от миналото, развиват се в условия на мир и стабилност, а медиите имат в този процес голяма и отговорна роля, подчерта вицепремиерът Бюлент Аранч в приветствието си към форума. Събитието съвпадна с разгарянето на кампанията за парламентарните избори в Турция на 12 юни, които вече започнаха за живеещите в чужбина турски граждани. Предстоящият вот е без интрига, но е много важен за турската държава и за посоката й на движение в бъдеще. Според експерти победата на популярната управляваща Партия на справедливостта и развитието е в кърпа вързана.

Премиерът Реджеп Таийп Ердоган говори на митинг в Диарбекир, където кюрдите преобладават сред населението
ФОТО Ройтерс
Истанбул-Бурса-София
Любомир МИХАЙЛОВ

Улиците и площадите на турските градове са в предизборна премяна, окичени с ликовете на лидера на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Тайип Реджеп Ердоган и на водачите на другите партии. По медиите вървят неспирни предизборни дискусии. Премиерът Ердоган още през април представи амбициозна програмата на ПСР. Той обеща, че правителството ще работи да превърне Турция в една от десетте най-мощни икономики в света. Акцентът в развитието ще бъде върху модерните технологии, създаването на нови работни места, строителството на магистрали, увеличаването на износа и стимулирането на туризма.
Ердоган подчертава, че членството на Турция в ЕС остава стратегическа цел на страната. Кюрдският проблем ще бъде решаван "в рамките на свободата и демокрацията". Премиерът обяви, че след изборите партията му ще започне промени в конституцията "в интерес на демокрацията и напредъка за модернизирането на страната" с цел тя да стане член на ЕС. Основните критики на Брюксел към Анкара са за незачитане на човешките права, за нерешаването на кюрдския и на кипърския проблеми.
Анкара категорично отхвърля идеята на някои страни в ЕС, които заради резерви към особеностите на турската държава предлагат тя да не бъде приемана в ЕС, а да получи статут за привилегировано партньорство. Боксуването на преговорите с ЕС засилва песимизма за процеса на евроинтеграция и Турция все повече започва да залага на развитието на връзките си със страните от Близкия изток и Балканите.
Предизборните обещанията на Ердоган и партията му не се възприемат като голословни от мнозинството в страната. Според анкетите на общественото мнение мнозинството избиратели са готови да дадат на партията му трети пореден управленски мандат. Показателно е, че борсата в Истанбул тези дни отбелязва петмесечен максимум в повишението на котировките на акциите. Това е сигурен знак, че и бизнесът подкрепя управлението на Ердоган, белязано с икономическа стабилност и напредък. Турската икономика не бе засегнаха от глобалната криза през последните години. През 2010 г. икономическият растеж бе 8,9 процента, а безработицата намаля от 14,5 на 11,9 процента. Тези позитиви покачиха рейтинга на управляващата ПСР. Публикувана във в. "Сабах" анкета от края на април сочи, че ПСР ще спечели 48,7 на сто от гласовете. Този прогнозиран резултат е по-добър в сравнение с вота през 2007 г., когато за партията на Ердоган гласуваха 46,6 на сто от избирателите.
Макар че наследи застой в икономиката от финансовата криза през 2000-2001 г., правителството на Ердоган успя да постигне значителен икономически възход. Подозренията за ислямистки уклони на партията не се отразиха на позициите на ПСР, чието управление се придържа към светската конституция. Но сред демократичните среди в страната се надига недоволство от намерението на властите "да защитят обществото от сайтове в интернет с провокативно и неприлично съдържание", като ги блокират. Освен това десетки журналисти са в затвора без достатъчно доказателства, че са заплаха за обществения ред и сигурността.
Подкрепата за главната опозиционна Републиканска народна партия е 25 на сто, за консервативната Партия на националистическото движение (НДП) - 11,9 на сто, а за най-голямата кюрдска Партия за мир и демокрация - 6,4 на сто, под прага за влизане в парламента, отбелязва Ройтерс. Нашумели сексскандали може да свалят още повече рейтигна на НДП, след като в интернет бяха разпространен видеоклипове на видни представители на партията в интимни отношения с млади жени.
В същото време Ердоган спечели още по-голяма популярност с обявяването на два мащабни бъдещи проекта на правителството. Първият е да се изгради успореден на Босфора плавателен канал с дължина около 45 км в европейската част на Истанбул. Този канал ще свърже Черно море с Мраморно море и ще облекчи претоварения корабен трафик в Босфора. Очакванията са каналът да носи приходи от най-малко 5-6 милиарда долара годишно от таксите за преминаването на кораби през него. Вторият проект предвижда да се построят два града, спътници на разрастващия се и застрашен от земетресения многомилионен мегаполис Истанбул. Единият ще бъде в европейската, а другият в азиатската част на града.

в ст / PRO TURKEY

Няма коментари:

Публикуване на коментар