Турското радио на България
Photobucket

вторник, 7 юни 2011 г.

Всяка година на 29 май в Истанбул се организира възпроизвеждане на завоюването на града от османците.

Истанбул отново превзет

03/06/2011

Турция отбелязва важно събитие със знамена, еничари и мнимо атакуване на градските стени.

Отговарят ли на историческата истина обаче възпроизведените събития от завоюването на града през 1453 г.?

От Чигдем Бугдайджъ за Southeast European Times от Истанбул -- 03/06/11

Завоюването на Истанбул се отбелязва ежегодно с пищни церемонии. [Севги Ортач/SETimes]

Всяка година на 29 май в Истанбул се организира възпроизвеждане на завоюването на града от османците. Празненствата са източник на национална и религиозна гордост.

Пред погледа на ентусиазирани зрители, развяващи турски знамена, под звуците на османска военна музика маршируват еничари в традиционни униформи и фалшиви мустаци.

Османските войници след това се впускат в символичен щурм на изкуствени византийски стени. Докато телевизионните канали разказват как се пренаписва историята, официални лица изнасят речи, възхваляващи завоюването на града като знаменателно събитие в световната история. Честването е важно, защото подчертава културното наследство на турския народ, казва за SETimes валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу.

"Едно е да живееш на едно място в продължение на година, друго е да си живял там 500 години," каза той. "Ето защо тук имаме 500-годишно наследство. С това наследство живееш, чувстваш отговорността към него и си горд от това. Така празненствата опресняват съзнанието, те са извор на гордост."

Завоюването на града има религиозно, както и национално значение. Често се казва, че пророкът Мохамед е предричал завоюването на Константинопол в своите хадиси.

Ферамус Еруджу, на 71 г., е мигрирал в Истанбул през 1957 г. и оттогава продава религиозни картини на местен пазар. "Ислямът е силата на вярата на турците и онези, които го нападат, трябва да знаят, че ние сме завладели този град с името на Аллах на уста," каза той за SETimes.

В някои отношения обаче годишното събитие отразява повече духа на Турция от XXI век отколкото на османската епоха. Годишнината от завоюването на града никога не се е смятала за ден на честване на събитието по времето на султаните. По-късно, през ранните години на Турската република, османското и ислямско наследство често е било отхвърляно в името на светското начало.

Датата добива за първи път статут на повод за официални тържества през 1953 г., а първото възпроизвеждане на завоюването на града се организира през 1996 г., по време на кметския мандат на настоящия премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Неджми Айдън, режисьор на награден документален филм създава филма "Истанбул, светията" в рамките на проекта "Истанбул - европейска столица на културата за 2010 г.".

"Самият Мехмед II е бил изпратен във византийския дворец да се учи като юноша," казва Айдън, посочвайки приемствеността на традициите. През османския период населението на Истанбул е било хетерогенно - мюсюлмани, евреи и християни са живеели заедно, макар че днес то е почти изцяло мюсюлманско.

Айдън, който е документирал православни, както и мюсюлмански светци, свързани с града, каза, че султанът завоевател е засвидетелствал уважението си към византийската култура след победата си, но подобен дух не се е наложил през републиканската епоха.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.

PRO TURKEY

Няма коментари:

Публикуване на коментар