Турското радио на България
Photobucket

четвъртък, 9 юни 2011 г.

Турция изстрелва първия си разузнавателен спътник

Първият разузнавателен спътник на Турция ще бъде изстрелян през декември от територията на Китай



09 юни 2011

Анкара/Пекин. Турция изстрелва първия си разузнавателен спътник, информират турските медии. Това ще стане от Китай, понеже страната не разполага с технология за изстрелване на спътници. За целта вече е постигната споразумение с Пекин за цената – 20 милиона долара. Новината за извеждането в орбита на първия турски разузнавателен спътник „Гьоктюрк-2” беше оповестена лично от премиера Реджеп Тайип Ердоган в рамките на неговата предизборна кампания. Очаква се изстрелването да стане през декември или най-късно в началото на 2012 година.
Спътникът ще може да заснема обекти с разстояние между тях до 2,5 метра. Камерата на системата е с висока разделителна способност и е доставена от Южна Корея. Останалите възли и детайли са турско производство. Спътникът „Гьоктюрк-2” тежи около 200 килограма, а обемът му е около един куб. метър. Заснетите чрез него снимки над Турция и над околните на страната райони ще могат да бъдат доставяни в реално време на Центъра в Анкара.
Турция има и втори космичен проект, работата по който продължава. Спътникът „Гьоктюрк-1” ще бъде с много по-усъвършенствана система и се разработва от италианска фирма. Цената му ще бъде 270 милиона евро, докато стойността на произвеждания в Турция спътник „Гьоктюрк-2” е значително по-ниска - около 100 милиона долара.

иаф / PRO TURKEY

Няма коментари:

Публикуване на коментар