Турското радио на България
Photobucket

четвъртък, 9 юни 2011 г.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган вече подрежда новия кабинет

Турският премиер вече реди новия си кабинет



09 юни 2011

Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган вече подрежда новия кабинет, още преди формално да е проведен парламентарият вот на 12 юни, пишат турските медии. Това е поредното доказателство, че всички са сигурни в убедителната изборна победа на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Единствената въпросителна е дали Ердоган ще остане само с обикновено мнозинство, или най-накрая ще се сдобие с квалифицирано мнозинство в следващия турски Маджлис. За да може еднолично да промени конституцията, без да му се налага да провежда референдум.Именно поради това Ердоган още от сега самоуверено оповестява плановете си за следващото турско правителство. Заедно с него то ще включва 25 души – премиер, четирима вицепремиери и 20 ресорни министри. В новата структура отпадат държавните министри. В момента Турция има 8 такива държавни министри. Те координират дейността в няколко ресорни министерсва и области.
За пръв път в Турция се установява и политическата длъжност заместник-министър. Назначаваните на тази длъжност обаче няма да бъдат депутати. Сега в турските министерства има заместник-министри, които не са политически назначения, а първият заместник –министър е най-висшата професионална длъжност.
Създават се и шест нови министерства. Сред тях е и отделно министерство по въпросите на ЕС. В момента преговорите на Турция с ЕС се координират от държавния министър Егемен Багъш. Под шапката на министерството по въпросите на ЕС се формират няколко комитети и дирекции с цел по-добра координация на дейностите по евроинтеграцията на страната. Към новото министерство на семейната и социалната политика се създава специална дирекция за ветераните и жертвите от войните.

иаф / PRO TURKEY

Няма коментари:

Публикуване на коментар