Турското радио на България
Photobucket

петък, 17 юни 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 17.06.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 17.06.2011

Предлагаме ви кратък обзор на новините в днешните турски вестници.

Изпратена 17.06.2011 09:04:47 UTC

Обновена 17.06.2011 09:04:47 UTC

..Вестник Заман съобщава,че след срещата с премиера Р.Т.Ердоган предния ден,вчера специалният представител на държавния глава на Сирия Бешар Есад Хасан Тюркмани е провел среща с външния министър Ахмет Давутоглу.

По време на продължилата 4 часа среща Давутоглу е изтъкнал необходимостта от спешни реформи в Сирия и е заявил, че единственият изход от кризата са политическите реформи, а Тюркмани обещавайки провеждането на реформи е отпътувал от Турция.Давутоглу е дал също така посланието,че Турция подкрепя не отделната личност,а държавите.

В новината се сочи също ,че Давутоглу е наблегнал на недостатъчните реформи в Сирия в областта на икономиката и сигурността и е привлякъл вниманието,че основните претенции на народа са провеждането на политически реформи,обезпечаващи плурализма в управлението.

Вестникът отбелязва освен това,че Анкара провежда непрекъснато заседания за обсъждане на ситуацията в Сирия и вчера на заседание на общо 27 посланици на Турция в Близкоизточните страни, САЩ, Германия, франция,Англия и Русия е била разисквана вероятността от разпространяване на събитията в целия регион. В новината се отбелязва,че е са били обсъдени събитията в Близкия изток наречени "Арабска пролет".

...Вестник Хабертюрк съобщава,че външният министър Ахмет Давутоглу и премиерът Ердоган работят върху календарен план за посещение в района на Близкия изток,включително и Сирия.Давутоглу е заявил,че са убедени в лоялността на правителството в Дамаск и ще окажат пълна подкрепа ако бъдат предприети сериозни реформи.

...Вестник Йени Шафак съобщава,че президентът Абдулах Гюл е заявил,че на гласуването в ООН за признаването на Палестина като независима държава Турция ще гласува в полза на Палестина. В интервю за японския вестник Нихон Кейзаи Шимбун президентът Гюл е казал,че Турция желае основаването на Палестинска държава със столица Източен Ерусалим в съотвествие с приетите граници от 1967 година и мирното съвместно съществуване между Израел и Палестина.

...Вестник Сабах в новина озаглавена "Израелският парламент поздрави Партията на справедливостта и развитието" съобщава, че председателят на Групата за приятелство между Израел и Турция в Израелския Кнесед Робърт Тивиаев е изпратил поздравително писмо до премиера Ердоган във връзка с изборната му победа.

Тивиаев е написал писмото от името на колегите си в израелския парламент използвайки израза :"Израелският парламент предава най- добрите си благопожелания във връзка с избирането ви отново за премиер на голямата държава Турция и изпитва надеждата за отваряне на нова страница в отношенията между двете страни."

ТРТ /

Няма коментари:

Публикуване на коментар