Турското радио на България
Photobucket

четвъртък, 9 юни 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 08.06.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 08.06.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 08.06.2011 12:40:45 UTC

Обновена 08.06.2011 12:40:45 UTC

Вестник Сабах в новината със заглавие „Равновесието на силите се наруши в полза на Азия” съобщава, че президентът на Турция Абдуллах Гюл, който изнесе конференция в колежа Натолин в Полша отбеляза, че през последните 40 години производството в страните от Азия е нарастнало двукратно и че дела на ЕС в световната търговия може да се понижи на 20%. Весетникът предава, че президентът Гюл е казал, че е настъпил период на промяна. Вестникът пише, че Гюл, който проведе контакти с председателя на националния парламент на Полша Гжегор Шетина и председателя на Сената Богдан Борусевиц и който посети университета Вистула е казал „Европа може да се превърне в глобална сила благодарение на стратегическа визия, конкурентоспособна икономика и приемане на многокулкурността като богатство, а в противен случай ще остане контитентална сила”. Вестникът предава, че Гюл е акцентувал, че европейската история не може да се пише без Турция и е казал дословно „Турция иска силна Европа без изкуствени разломни линии. Нашето желание е превръщането на Европа в континент, където сътрудничеството и интеграцията са на най-високо ниво”.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Бунтове на границата” съобщава, че завчерашните сблъсъци между въоръжени сюнитски групировки и сирийските сили за сигурност, вчера отново са ескалирали. Вестникът отбелязва, че сирийският режим е преминал в действие след като в град Джизр аш Шюкюр разположен близо до турската граница са били убити 120 полицаи. Вестникът отбелязва, че след като контрола на града е преминал в ръцете на опозицията голямо войсково поделение се е насочило към града.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Армията на Йемен влезе в сблъсък с Ел Кайде” съобщава, че по време на демонстрациите провеждани с искането държавния глава на Йемен Али Абдуллах Салих да остави президентския пост са избухнали сблъсъци между терористи на Ел Кайде превзели контрола на град Зинджибар и силите за сигурност по време, на които са загинали най-малко 30 терористи. Вестникът акцентува, че опозиционните племенни родове в Йемен са превзели контрола на втория най-голям град в странат Таиз, а Великобритания е изпратила два свои военни кораба за да бъдат използвани при евентуална евакуация на британските граждани в Йемен.

Вестник Радикал в новината със заглавие „Ядрена измама” отбелязва, че от доклада публикуван от правителството на Япония е станало ясно, че нивото на радиация изтичащо от АЕЦ Даичи пострадала по време на разрушителното земетресение от 11 март се е оказало двукратно по-високо от пърночално оповестенните стойности. Вестникът пише, че ядрените пръчки във втори реактор на АЕЦ Даичи са се разтопили 80 часа след като централата е била ударена от вълната цунами, а тези на трети реактор след 79 часа. Вестникът предава, че в доклада се посочва, че агенцията за ядрена сигурност трябва да бъде отделена от министерството на икономиката, търговията и индустрията.

Рдио "Гласът на Турция" / PRO TURKEY

Няма коментари:

Публикуване на коментар