Турското радио на България
Photobucket

сряда, 14 септември 2011 г.

Ердоган все по-често е сравняван с Ататюрк

“Таймс”: Ердоган е най-влиятелният лидер след Ататюрк

ЕПА

Ердоган все по-често е сравняван с Ататюрк.

14.09.2011

Обиколката, която започна премиерът в три държави от "Арабската пролет", отразява усилията му да се наложи като лидер на арабския свят, оценява британският печат.

В. "Таймс" пише, че с посещението си в региона Ердоган иска да покаже Турция като модел на държава, която обединява исляма, демокрацията и икономическото благоденствие. В анализ по темата вестникът определя Ердоган за "най-влиятелния лидер след Ататюрк".

Негативният подход на Ердоган към Израел също е насочен да спечели симпатиите на арабите. "Изолирането на Израел, бунтовете в арабските държави и намаляването на влиянието на САЩ в региона са от полза за Турция", пише „Индипендънт”.

Според "Телеграф" в противопоставянето си на Израел турският премиер съперничи на иранския президент Ахмадинеджад. Според вестника след като Турция не е получила резултат в усилията си за членство в ЕС, Ердоган се е впуснал да защитава палестинската кауза, най-чувствителния въпрос за арабите, за да засили регионалното си влияние.

Във в. "Гардиън" проф. Мохамед Еюб, преподавател в Мичиганския университет, оценява, че "с налагането на Турция като регионална сила, Близкият изток вече няма да бъде същият". "Идва епохата на Турция като стратегическа сила, която обединява Близкия изток и Европа," заключава той.

в мо / Pro Turkey

Няма коментари:

Публикуване на коментар