Турското радио на България
Photobucket

понеделник, 17 октомври 2011 г.

ПЛАН В ПОДКРЕПА НА ЧЛЕНСТВО НА ТУРЦИЯ В ЕС

ПЛАН В ПОДКРЕПА НА ЧЛЕНСТВО НА ТУРЦИЯ В ЕС

Швеция, Великобритания, Испания, Италия и Финландия подготвиха 3 членен план за ускоряването на преговорите.

Изпратена 17.10.2011 13:21:05 UTC

Обновена 17.10.2011 14:04:48 UTC

Застоят в процеса на преговори между Турция и ЕС приведе в действие страните от Съюза подкрепящи членството на Турция.

Швеция, Великобритания, Испания, Италия и Финландия подготвиха 3 членен план за ускоряването на преговорите.

Франция и Кипърската гръцка част наложиха вето на 18 от 34те преговорни глави в процеса на преговори между Турция и ЕС, а последната преговорна глава бе отворена на 30ти юни 2010та година.

Наред с това, че преговорите не напредват през второто полугодие на 2012та година Кипърската гръцка част ще поеме мандатното председателство на ЕС, което ще обтегне отношенията между Анкара и Брюксел.

Според новината на кипърския гръцки вестник „Филефтерос” по призива на външния министър на Швеция Карл Билд и Великобритания, представители на 5те страни се срещнаха два дни преди опевестяването на Доклада за напредъка за 2011 година.

Заседанието бе председателствано от Билд. В заседанието участва и върховния еврокомисар отговарящ за разширяването на ЕС Стефан Фуле оказващ пълна подкрепа за членството на Турция в ЕС. По време на заседанието бе подготвен 3 членен план за съживяването на отношенията с Турция.

Според това 5те страни ще се възползват от влиянието си в Съюза и ще допринесат за отварянето във възможно най-кратък срок на нова преговорна глава.

Вторият член на плана предвижда полагането на всячески усилия за разрешаването на Кипърския въпрос в рамките на 6 месеца, преди Кипърската гръцка ччаст да е поела мандатното председтелство на ЕС, а в противен случай ще бъдат направени изявления обвиняващи Кипърската гръцка част за неразрешаването на Кипърския въпрос.

Последният член е очакването президента на Франция Никола Саркози, който оповести, че ще наложи вето на преговорните глави, които ще отворят пътя за пълноправното членство на Турция, да не бъде преизбран на изборите през 2012та година.

Саркози все още не оповести дали ще се кандидатира за изборите през 2012та година, но противника му стана ясен. Франсоа Оланд от Социалистическата партия, който постави кандидатурата си за президентските избори за разлика от Саркози гледа топло на членството на Турция в ЕС.

Радио "Гласът на Турция" / Pro Turkey

Няма коментари:

Публикуване на коментар