Турското радио на България
Photobucket

понеделник, 4 юли 2011 г.

ДАВУТОГЛУ ПОСЕТИ БЕНГАЗИ

ДАВУТОГЛУ ПОСЕТИ БЕНГАЗИ...

Първото задгранично посещение на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган след сформирането на новото правителство ще бъде в Египет....

Изпратена 04.07.2011 09:50:05 UTC

Обновена 04.07.2011 09:50:05 UTC

Първото задгранично посещение на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган след сформирането на новото правителство ще бъде в Египет.

По време на посещението се предвижда да бъде проведено заседание на Съвета за стратегическо сътрудничество на високо равнище.

В рамките на заседанието, ще бъде организирано и съвместно заседание на министерските съвети на двете страни.

Същевременно министърът на външните работи Ахмед Давутоглу, който ще бъде един от придружителите на премиера Ердоган по време на визитата му в Египет, след контактите в Египет, посети вчера с многобройна делегация град Бенгази, приеман за крепостта на либийската опозиция и разговаря с председателя на Националния Преходен Съвет Мустафа Абдулджелил.

Давутоглу подчерта, че се надява проблемът в Либия да бъде разрешен до месеца Рамазан. Давутоглу заяви, че режимът на Кадафи трябва да бъде свален, да се изпълнят демократичните искания на либийския народ и да се предотврати разделянето на страната. Той подчерта, че признават Националния Преходен Съвет за законен представител на либийския народ.

По време на посещението главно място бе отдадено на дискусии във връзка с насроченото за средата на този месец в Истанбул заседание на Групата за Контакти за Либия.

Също така бе обсъден и въпросът за предаването на либийската опозиция на обещаната от Турция на срещата на групата миналия месец в Абу Даби помощ от 100 милиона долара.

Давутоглу заяви, че в момента временното либийско правителство се нуждае от финансови средства и каза че като допълнение към обещаната помощ от 100 милиона долара, ще бъде оказана допълнителна налична помощ от 100 милиона долара и помощ от 100 милиона долара за реализация на проекти.

Разговаряйки на връщане от Бенгази в самолета с представителите на пресата Давутоглу каза, че отдават голямо значение на посещението на премиера Ердоган в Египет.

Той каза, че ключът за успеха на Арабската Пролет е в ръцете на Египет и посочи, че тази страна ще поеме лидерска роля в процеса на промени в региона.

Посещенията на Давутоглу в регионалните страни ще продължат. В периода 7-10ти юли Давутоглу ще посети Саудитска Арабия, Йордания, Иран и Сирия. Планира се също така да бъдат посетени и Бахрейн и Йемен.

ТРТ / Pro Turkey

Няма коментари:

Публикуване на коментар