Турското радио на България
Photobucket

вторник, 6 септември 2011 г.

ГАРДИЙЪН КОМЕНТИРА КРИЗАТА ТУРЦИЯ-ИЗРАЕЛ

ГАРДИЙЪН КОМЕНТИРА КРИЗАТА ТУРЦИЯ-ИЗРАЕЛ...

В статията публикувана във вестника под заглавието „Турция и Израел излизат в бурно море” се заявява, че още веднъж Израел е предпочел вместо запазване на стратегическите си връзки да спечели една тактическа победа....

Изпратена 06.09.2011 10:00:04 UTC

Обновена 06.09.2011 10:00:04 UTC

Санкциите обявени от Турция срещу Израел продължават да предизвикват широк отзвук в света.

Британският вестник Гардийън отбеляза, че Турция се готви да постави въпроса с израелската блокада на Ивицата Газа пред Международния Трибунал. В статията публикувана във вестника под заглавието „Турция и Израел излизат в бурно море” се заявява, че още веднъж Израел е предпочел вместо запазване на стратегическите си връзки да спечели една тактическа победа.

Вестникът отбелязва, че турско-израелските отношения не се ограничават само с военното сътрудничество, търговията и туризма и припомни, че Израел е станал член на Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие след като Турция е вдигнала ветото си.

В статията се акцентува и на влиянието и значението на Турция в региона и в арабския свят, като се подчертава, че проблемите между Турция и Израел ще се отразят пряко и на гласуването в Общото Събрание на ООН по признаването на независимата палестинска държава.

В израелската преса продължават да намират място статии и коментари, в които се иска Израел да се извини на Турция. Подчертава се, че Турция не е враг, че трябва да се поднесе извинени, да се изплати обезщетение и да бъдат подобрени връзките.

Решението на Турция предизвика силно безпокойство и в бизнес средите в Израел и предизвика критики по адрес на правителството на Нетаняху.

Директорът на израелската централна банка Стенли Фишер също предупреди правителството на Нетаняху, подчертавайки, че политическите конфронтации ще се отразят негативно на израелската икономика.

РГТ / Pro Turkey

Няма коментари:

Публикуване на коментар