Турското радио на България
Photobucket

сряда, 28 септември 2011 г.

Турция се нареди сред десетте държави в света, които проектират и строят бойни кораби

Турция се нареди сред десетте държави, които строят бойни кораби

28.09.2011

Турция се нареди сред десетте държави в света, които проектират и строят бойни кораби, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган на церемония в Истанбул, на която бе представен първият боен кораб турско производство, съобщиха турските медии.

Корабът "Хейбелиада", предназначен за патрулни мисии и борба с подводниците, е бил произведен за срок от три години в рамките на проекта МИЛГЕМ от корабостроителниците на военноморския флот в Истанбул.

Освен привеждането в експлоатация на бойния кораб "Хейбелиада", церемонията вчера отбеляза и започването на изпитанията в морето на втория кораб от проекта МИЛГЕМ - "Бююкада".

Представянето на кораба "Хейбелиада" идва в момент, когато Турция реши да започне проучвания за газ в Източното Средиземноморие и да увеличи военното си присъствие в региона, след като Република Кипър също стартира сондажи за газ южно от Кипър, посочва електронното издание "Уърлд булитин". БТА

Pro Turkey / http://www.denizhaber.com.tr

понеделник, 26 септември 2011 г.

ПРЕМИЕРЪТ ЕРДОГАН ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСИ НА СИ ЕН ЕН

ПРЕМИЕРЪТ ЕРДОГАН ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСИ НА СИ ЕН ЕН...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, по време на престоя си в Ню Йорк, даде репортаж за американския информационен телевизионен канал СиЕнЕн...

Изпратена 26.09.2011 10:23:33 UTC

Обновена 26.09.2011 10:23:33 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, по време на престоя си в Ню Йорк, даде репортаж за американския информационен телевизионен канал СиЕнЕн.

Ердоган подчерта, че ако Турция не стане цел на пряка агресия, няма да позволи от нейна територия да се осъществяват нападения срещу Иран, и зададе въпроса, защо страните, които настояват на Иран да бъде забранено конструирането на ядрено оръжие, не са забранили и на Израел да се сдобива с ядрено оръжие.

Той подчерта, че критичната точка на пречупване в турско-израелските отношения е била достигната поради проблемите предизвикани от Израел.

На въпроса, дали правителството в Израел ще съумее да остане на власт, премиерът Ердоган каза, че с насилие не може да се остава на власт и че никой не може да се противопостави на волята на народа.

В отговор на въпроса, дали правителството на Турция налага популистка политика, която я отдалечава от западните страни и я сближава с ислямските страни, премиерът Ердоган каза, че не всичко, което вършат западните страни може да се приеме за правилно и подчерта, че възприемат западната наука, но че не трябва да се забравя, че и изтокът притежава своите богатства.

Премиерът Ердоган приключи конктактите си в САЩ и се завърна вчера в Турция.

РГТ / Pro Turkey

петък, 23 септември 2011 г.

Турция и ТРСК продължават да правят конкретни стъпки относно сондирането на петрол и природен газ в Средиземно море

НОВИ КОНКРЕТНИ СТЪПКИ ОТ ТРСК И ТУРЦИЯ

ТРСК даде лиценз за изследване на петрол и природен газ на Анонимната компания "Тюркие петроллери".

Изпратена 23.09.2011 11:35:43 UTC

Обновена 23.09.2011 11:35:43 UTC

Турция и ТРСК продължават да правят конкретни стъпки относно сондирането на петрол и природен газ в Средиземно море. ТРСК даде лиценз за изследване на петрол и природен газ на Анонимната компания "Тюркие петроллери".

Премиерът на ТРСК Ирсен Кючюк след проведеното извънредно заседание на правителството обяви решението за даването на лиценз и подчерта решителността за защитата на законните си права над континенталния шелф на Острова.

Кючюк каза,че Договорът за континенталния шелф подписан между Турция и ТРСК в най скоро време ще бъде одобрен от парламентите на двете страни.

РГТ / Pro Turkey

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разкритикува с остър тон палестинската политика на Израел и реагира срещу безучастието на ООН

ЕРДОГАН ПОРИЗНЕСЕ РЕЧ ПРЕД ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ООН

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който произнесе реч пред Общото събрание на ООН отправи важни послания относно признаването на Палестина като независима държава, отношенията между Турция и Израел, кризата със сондажните дейности и хуманитарната криза в Сомалия.

Изпратена 23.09.2011 10:46:10 UTC

Обновена 23.09.2011 10:46:10 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който произнесе реч пред Общото събрание на ООН отправи важни послания относно признаването на Палестина като независима държава, отношенията между Турция и Израел, кризата със сондажните дейности и хуманитарната криза в Сомалия.

Ердоган акцентува пред Общото събрания на ООН, че Палестинската държава трябва да бъде призната като член на ООН. Той посочи, че Турция подкрепя безусловно признаването на палестинската държава.

Премиерът разкритикува с остър тон палестинската политика на Израел и реагира срещу безучастието на ООН. Ердоган каза „Израел е този, който използва несъразмерна сила, но никой не наложи санкции на Израел”. Премиерът Ердоган каза „Нашите искания от Израел са напълно ясни. Искаме да се извини, да плати обезщетения на семействата на жертвите на нападението и да отмени блокадата на Газа” и подчерта, че в основата на проблема стои несговорчивостта на израелското правителство. Ердоган акцентува, че Турция няма проблеми с израелския народ.

В дневния ред на премиера Реджеп Тайип Ердоган бе и кризата със сондажната дейност. Ердоган каза, че трябва да бъдат положени усилия за възпрепятстването на инициативите на Кипърската гръцка част пораждащи напрежение, тъй като в противен случай Турция ще направи необходимото.

В речта си пред Общото събрание на ООН Ердоган разкритикува позицията на ООН. Ердоган отбеляза „ООН не трябва да съблюдава единтвенно интересите на някои страни, а трябва да промени своята визия и да бъде преструктурирана така, че да взема въз основа правата на цялото човеството”.

Ердоган се спря и на хуманитарната криза в Сомалия и акцентува, че положението в тази страна е позор за човечеството.

Във връзка с въпроса с Нагорни Карабах, Ердоган каза следното „Безизходицата по въпроса с Нагорни Карабах е напълно неприемлива. Разрешаването на международните въпроси е наше политическо и морално задължение”.

РГТ / Pro Turkey

четвъртък, 22 септември 2011 г.

Започна агитация за активност в изборите сред изселниците в Турция

Започна агитация за активност в изборите сред изселниците в Турция

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция


Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

© Снимка: www.egitimseti.net

По инициатива на дружествата на българските изселници в Истанбул и в други райони на Турция тези дни се води активна дейност за подаване на заявления от страна на членовете им за участие в изборите за президент на България, които ще се проведат на 23 октомври т.г.

Според българския избирателен закон българските граждани, живеещи в Турция, трябва да подадат заявления в българското посолство или в консулските служби, за да може да упражнят вота. Възоснова на подадените молби ще се определи и броят на избирателните секции на територията на Турция. Срокът за подаване на заявленията е 27 септември.

Ръководствата на десетки изселнически организации агитират хората да регистрират молбите си в рамките на определения срок. Дружествата предоставят формуляри на заявленията, дават указания за тяхното попълване и подаване. Смята се, че потенциалните български гласоподаватели в Турция надхвърлят 120 хиляди души.

В Истанбул има потенциал за разкриване на избирателни секции в 24 общини, прогнозира Рафет Улутюрк, председател на Дружеството на българските турци "Бултюрк":

Всички партии в България този път насочиха интереса си и към вота на изселниците и провеждат доста активна агитация тук, затова очакваме и масово участие.

бнр / Pro Turkey

събота, 17 септември 2011 г.

ТУРСКИ РАКЕТИ НА МЕЖДУНАРОДНО ИЗЛОЖЕНИЕ

ТУРСКИ РАКЕТИ НА МЕЖДУНАРОДНО ИЗЛОЖЕНИЕ...

Турция поставя подписа си под нови успехи в сферата на отбранителната индустрия....

Изпратена 17.09.2011 10:10:24 UTC

Обновена 17.09.2011 10:10:24 UTC

Турция поставя подписа си под нови успехи в сферата на отбранителната индустрия.

На организирания в столицата на Великобритания най-голям в света панаир на отбранителната индустрия бяха представени първите самонасочващи се ракети „Сом” конструирани от Турция.

Ракетите „Сом”, адаптирани към самолетите Ф-4 са с радиус на поразяване от 180 километра. Целта е ракетите да се адаптират към употреба и в самолетите Ф-16.

РГТ / Pro Turkey

ЗАПОЧВА ИЗЛОЖЕНИЕТО НА ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

ЗАПОЧВА ИЗЛОЖЕНИЕТО НА ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ...

В периода 6-9ти октомври ще се състои изложението на информационни технологии "Себит"...

Изпратена 17.09.2011 10:13:19 UTC

Обновена 17.09.2011 10:13:19 UTC

Евразийското изложение за информационни технологии "Себит" ще започне на 6ти октомври и ще продължи до 9ти октомври.

Тази година в изложението ще участват фирми от 17 страни и се очакват посетители от 67 страни.

Спонсор на второто по големина в света изложение на информационни технологии е Турското Радио и Телевизия.

РГТ / Pro Turkey

четвъртък, 15 септември 2011 г.

ЕВРОПЕЙЦИТЕ ПОДКРЕПЯТ ЧЛЕНСТВОТО НА ТУРЦИЯ В ЕС

ЕВРОПЕЙЦИТЕ ПОДКРЕПЯТ ЧЛЕНСТВОТО НА ТУРЦИЯ В ЕС

Според анкетата за трансатлантически тенденции,подкрепата на страните от ЕС за членството на Турция се увеличава.

Изпратена 15.09.2011 13:00:16 UTC

Обновена 15.09.2011 13:00:16 UTC

Нараства подкрепата на европейците за пълноправното членство на Турция в ЕС.

Според анкетата за трансатлантически тенденции, провеждана веднъж годишно, ,Франция през последната година е увеличила с 2 пункта подкрепата си за членството на Турция в ЕС и достига рекордните 18 %.

В Германия с 21% също се отчита увеличение с 5 %,докато противниците на членството са намалели с 4 пункта. Най- голямата подкрепа Турция получава от Румъния,следвана от САЩ, Швеция Италия Холандия Испания и Великобритания.

РГТ / Pro Turkey

сряда, 14 септември 2011 г.

ЕРДОГАН ОТПРАВИ ИСТОРИЧЕСКИ ПОСЛАНИЯ ОТ ЕГИПЕТ

ЕРДОГАН ОТПРАВИ ИСТОРИЧЕСКИ ПОСЛАНИЯ ОТ ЕГИПЕТ...

По време на посещението си в Египет премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи послания с историческо значение....

Изпратена 14.09.2011 09:56:24 UTC

Обновена 14.09.2011 09:56:24 UTC

По време на посещението си в Египет премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи послания с историческо значение.

В словото, което произнесе на заседание на външните министри на страните членки на Арабската Лига, премиерът Ердоган разкритикува в много остър тон противозаконните действия на Израел. Той призова арабските народи към единство и сплотеност и каза, че е настъпило времето за признаването на независимата палестинска държава. Премиерът Ердоган призова САЩ да преразгледа позицията си във връзка с обявяването на независимата палестинска държава.

По-късно премиерът Ердоган произнесе слово в университета в Кайро и поиска от арабските лидери да подкрепят исканията на народните маси за реформи. Оперната зала, в която Ердоган произнесе словото си, бе препълнена и премиерът Ердоган бе често прекъсван с бурни аплодисменти.

Премиерът Ердоган отправи послание и към египетския народ и каза, че промените трябва да бъдат посрещнати със зряло спокойствие и да се предприемат правилни стъпки. Той каза, че през ноември месец ще бъде определено новото ръководство на Египет и това ще постави началото на нова епоха в страната.

Премиерът Ердоган не пропусна да отправи предупреждения и към сирийската администрация и каза, че никой не може да изпитва доверие в администрация, която прилага сила срещу гражданите си.

Той отбеляза, че Сирия се въвлича в сенктантска война и поиска от сирийската администрация да прояви максимално внимание.

Премиерът Ердоган отправи още веднъж предупреждения по адрес на Израел и каза, че незаконните действия на тази страна са пречка пред мира и стабилитета в региона и че израелската администрация страда от стратегическа слепота.

Във втория ден на посещението си в Египет премиерът Ердоган най-напред разговаря с лидера на организацията Мюсюлмански Братя Мухаммед Бедии. След това Ердоган се срещна с бившия генерален секретар на Арабската Лига и кандидат за поста президент на Египет Амр Муса.

Днес премиерът Ердоган ще произнесе слово на турско-египетския делови форум, след което ще присъства на церемонията по откриването на културния център Юнус Емре.

След контактите в Египет премиерът Ердоган ще премине във втората спирка от обиколката си, Тунис.

РГТ / Pro Turkey

Ердоган все по-често е сравняван с Ататюрк

“Таймс”: Ердоган е най-влиятелният лидер след Ататюрк

ЕПА

Ердоган все по-често е сравняван с Ататюрк.

14.09.2011

Обиколката, която започна премиерът в три държави от "Арабската пролет", отразява усилията му да се наложи като лидер на арабския свят, оценява британският печат.

В. "Таймс" пише, че с посещението си в региона Ердоган иска да покаже Турция като модел на държава, която обединява исляма, демокрацията и икономическото благоденствие. В анализ по темата вестникът определя Ердоган за "най-влиятелния лидер след Ататюрк".

Негативният подход на Ердоган към Израел също е насочен да спечели симпатиите на арабите. "Изолирането на Израел, бунтовете в арабските държави и намаляването на влиянието на САЩ в региона са от полза за Турция", пише „Индипендънт”.

Според "Телеграф" в противопоставянето си на Израел турският премиер съперничи на иранския президент Ахмадинеджад. Според вестника след като Турция не е получила резултат в усилията си за членство в ЕС, Ердоган се е впуснал да защитава палестинската кауза, най-чувствителния въпрос за арабите, за да засили регионалното си влияние.

Във в. "Гардиън" проф. Мохамед Еюб, преподавател в Мичиганския университет, оценява, че "с налагането на Турция като регионална сила, Близкият изток вече няма да бъде същият". "Идва епохата на Турция като стратегическа сила, която обединява Близкия изток и Европа," заключава той.

в мо / Pro Turkey

вторник, 13 септември 2011 г.

НЕОЧАКВАН РЪСТ НА ИКОНОМИКАТА

НЕОЧАКВАН РЪСТ НА ИКОНОМИКАТА...

Икономическият ръст на Турция надхвърли прогнозите...

Изпратена 12.09.2011 10:10:26 UTC

Обновена 12.09.2011 10:10:26 UTC

Продължават да пристигат радващи вести за турската икономика.

Икономическият ръст на Турция надхвърли прогнозите.

Прогнозираше се че 6,5 процентен икономически ръст, но в изявлението направено от Турския Статистически Институт се отбелязва че през втората половина на 2001та година е бил постигнат ръст от 8,8 процента.

През втората половина на годината, брутният вътрешнонационален продукт нарасна с 19,2 процента в сравнение със същия период на миналата година.

През първата половина на годината бе постигнат рекорден икономически ръст от 11 процента.

С ръста от 8,8 процента Турция е на второ място в света след Китай по икономически растеж.

РГТ / Pro Turkey

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ШАНТАЖИРА ТУРЦИЯ

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ШАНТАЖИРА ТУРЦИЯ...

Министърът на външните работи на Турция Давутоглу заяви че терористичната организация ПКК се използва като оръжие срещу Турция...

Изпратена 12.09.2011 10:01:22 UTC

Обновена 12.09.2011 10:01:22 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу отговори на въпрос във връзка с твърдението на израелската преса, че външният министър на Израел Авигдор Либерман е казал, че ще окажат помощ на терористичната организация ПКК в отговор на решенията приети от Турция.

Давутоглу отбеляза, че се надяват, че опровергаващите изявления ще бъдат последвани и от други изявления напълно отхвърлящи една подобна възможност. Давутоглу заяви, че този случай е показател за това, как терористичната организация се превръща в оръжие в ръцете на среди искащи да причинят вреда на Турция, но че терористичната организация е напълно неспособна да причини на Турция сериозни проблеми.

Давутоглу каза, че водейки борба с тероризма, ще продължат същевременно да разгръщат и демокрацията и подчерта, че на никого няма да позволят да шантажира Турция.

„Ако Израел или коя да е друга страна се опитат да се възползват от терористичната организация ПКК като оръжие срещу Турция, ще получат заслужения отговор”-каза Давутоглу.

Давутоглу отбеляза, че Израел не осъзнава промените в региона и навлиза във все по-дълбока изолация.

РГТ / Pro Turkey

ИЗРАЕЛ ЩЕ ЗАПЛАТИ ЗА ДЕЯНИЯТА СИ

ИЗРАЕЛ ЩЕ ЗАПЛАТИ ЗА ДЕЯНИЯТА СИ...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че рано или късно Израел ще понесе наказанието за деянията си в региона....

Изпратена 12.09.2011 09:59:47 UTC

Обновена 12.09.2011 09:59:47 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че рано или късно Израел ще понесе наказанието за деянията си в региона.

Преди визитата си в Египет, премиерът Ердоган отговори на въпросите на кореспондент на телевизионния канал „Ел Джезире”. Той каза че след нападението в международни води срещу кораба „Мави Мармара” Турция е постъпила както подобава на силна страна и е проявила търпение.

Той заяви, че Израел трябва да осъзнае, че със заплахи и окупации няма да може да постигне нищо, и отбеляза, че тя отказва да се извини и да изплати обезщетения, въпреки че бе обявена за виновна и от международната общественост.

Ердоган посочи, че Израел отказва да вдигне блокадата наложена на Ивицата Газа и следваните от нея политически цели са довели до влошаването на отношенията с Турция и до изолацията на тази страна в региона.

Премиерът Ердоган подчерта, че израелското правителство по всяка вероятност е в дълбока кома и че и израелският народ е започнал да изразява съмненията си в компетентността им, припомняйки, че близо 5 хиляди израелци са протестирали действията направителството си, тъй като знаят, че Турция е важна за Израел страна, но Израел вече е на път да загуби напълно нейната подкрепа.

На въпрос дали по време на визитата в Египет ще посети и Ивицата Газа премиерът Ердоган каза, че в момента се водят контакти по въпроса но, че не желае да предизвиква ненужно напрежение в региона. Ердоган отбеляза, че рано или късно ще посети Ивицата Газа.

РГТ / Pro Turkey

сряда, 7 септември 2011 г.

Турското правителство публикува указ, осигуряващ възможност за връщане на стотици имоти, конфискувани от религиозните малцинства от 1936 г. насам

Фондации на малцинствата ще получат компенсации за имоти

06/09/2011

Турското правителство публикува указ, осигуряващ възможност за връщане на стотици имоти, конфискувани от религиозните малцинства от 1936 г. насам.

От Менекше Токай за Southeast European Times в Истанбул - 06/09/11

От близо 74 милиона души в Турция, по-малко от 1% принадлежат към религиозни малцинства. [Ройтерс]

Според указа, публикуван в Държавен вестник на 27 август, фондации на малцинствата могат да си върнат имоти - включително гробища, чешми, училища, болници и сиропиталища - собствеността, върху които са декларирали след 1936 г. насам. Стойността на недвижими имоти, които са били препродадени на трети страни, също ще бъде изплатена, след като сегашната им стойност бъде определена от Министерството на финансите.

"Като всички останали и ние знаем за несправедливостите, на които различни религиозни групи са били подложени заради техните различия", каза премиерът Реджеп Тайип Ердоган по време на вечеря, на която той присъства заедно с представители на християнски и еврейски фондации.

За да си върнат имотите, фондациите на малцинствата трябва да подадат молби до турските власти в рамките на една година. Всяка молба трябва да бъде одобрена от парламента, след което собствеността ще бъде регистрирана на името на фондацията от регистрационната служба.

Договорът от Лозана определя като малцинства православните гръцки, арменски и еврейски общности.

Според закона на Турция за фондациите, приет през 1936 г., всички фондации трябва да представят декларация за собственост, включително за всички недвижими имоти и друга собственост, която притежават, докато през 1974 г. решение на Касационния съд забрани на малцинствените групи да купуват или регистрират нова собственост.

През 2008 г. парламентът внесе поправки в Закона за фондациите, увеличавайки правата на малцинствените религиозни групи да придобиват нова собственост и да възстановяват конфискуваните си имоти. Обаче "макар че поправките от 2008 г. позволиха връщането на някои имоти, ограниченията остават и проблемът за имоти, продадени на трети страни, остава неразрешен", казва професор Армаган Чакир от университета в Мармара.

Турският журналист от арменски произход и директор на турската Фондация за икономически и социални изследвания (ТЕСЕВ) Етиен Махчупян казва, че е важен моментът на публикуване на указа.

"Преди всичко правителството взе това решение преди дискусиите за новата конституция, което означава, че то не иска да остави този деликатен въпрос да бъде решен в рамките на конституционната структура", обясни той.

Ердоган каза, че иска конституция, която е "изчистена от демократичния срам на миналото: не да изключва, а да включва, не да отчуждава, а да приема, не да дискриминира, а да интегрира, не да потиска, а да освобождава".

Според Махчупян управляващата ПСР иска да получи граждански контрол върху държавната структура и нейната идеология, което неотдавна бе отразено в промените в отношенията между цивилните и военните.

"Смятам, че това решение бе ход, който служи на друга цел: правителството на ПСР се опитва да даде ново определение на "турското гражданство" с по-либерални, граждански и модерни термини, което някои погрешно интерпретират като неосманизъм", казва Чакир.

Както посочва Айхан Актар от университета "Билги": "Ранният републикански период на съвременна Турция демонстрира държавна политика, която целеше немюсюлманите да напуснат Турция и ако е възможно да оставят имуществото си." Следователно новият указ може да се разглежда в светлината на преопределянето от държавата на отношенията й с религиозните малцинствени групи.

Моментът на предприемане на този ход също предполага решимостта на правителството да изпълни исканията на ЕС, на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) и на Конгреса на САЩ, който оказва натиск върху страната в тази насока от десетилетия.

Според доклад за напредъка на Турция за 2010 г., изготвен от Европейската комисия, ЕС изисква законовата рамка в Турция да реши случаи за конфискувана собственост, продадена на трети страни, като се подчертава необходимостта да се гарантира пълно зачитане на правата на собственост на всички немюсюлмански религиозни общности.

Ако правителството не се бе заело сега с въпроса за собствеността на малцинствата, казва Актар, то би било уязвимо за претенции за значителни компенсации в случаи, които се отнасят до ЕСПЧ.

Експертите твърдят, че следващата стъпка на правителсството трябва да бъде възстановяване на репутацията на членове на малцинствени групи, загубили гражданството си, включително създаване на възможност за двойно гражданство и паспорти.
Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.

Pro Turkey

Израелското министерство на външните работи направи признанието, че от години насам са се отнасяли лошо към турците

САМОПРИЗНАНИЕ ОТ ИЗРАЕЛ...

Израелското министерство на външните работи направи признанието, че от години насам са се отнасяли лошо към турците....

Изпратена 07.09.2011 10:20:55 UTC

Обновена 07.09.2011 10:20:55 UTC

Израелското министерство на външните работи направи признанието, че от години насам са се отнасяли лошо към турците.

Израелският вестник Хаарец писа, че служител в изрелското външно министерство е подчертал, че от години насам пътниците от Турция са били унижавани на летищата в Израел и че за последния едногодишен период са били отправени десетки оплаквания за лошо отношение на служителите на летище „Бен Гурион” към пътниците от Турция.

Служителят отбелязва, че пътниците не са протестирали срещу щателното претърсване на багажа, но са считали за унизително претърсването им до долно бельо.

РГТ / Pro Turkey

вторник, 6 септември 2011 г.

ПРЕМИЕРЪТ НА ЛЮКСЕМБУРГ ЩЕ ПОСЕТИ АНКАРА

ПРЕМИЕРЪТ НА ЛЮКСЕМБУРГ ЩЕ ПОСЕТИ АНКАРА...

Премиерът на Люксембург Ян-Клод Юнкер ще посети в периода 8-9ти септември Турция по официалната покана на премиера Реджеп Тайип Ердоган....

Изпратена 06.09.2011 10:06:03 UTC

Обновена 06.09.2011 10:06:03 UTC

Премиерът на Люксембург Ян-Клод Юнкер ще посети в периода 8-9ти септември Турция по официалната покана на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

По време на посещението юнкер ще бъде придружаван от министъра на националното и професионално образование Мади Делво-Стехр.

По време на това първо от осем години насам посещение на премиер на Люксембург в Турция ще бъдат обсъдени двустранните отношения, въпроси засягащи ЕС, Кипърския проблем и регионални и межднародни пррблеми.

Тъй като люксембургският президент Юнкер е председател на Юръграп, по време на посещението ще бъдат обсъдени и глобалното икономическо и финансово положение в света.

РГТ / Pro Turkey

ЕРДОГАН ЩЕ ПОСЕТИ ЕГИПЕТ

ЕРДОГАН ЩЕ ПОСЕТИ ЕГИПЕТ...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се готви да посети Египет....

Изпратена 06.09.2011 10:02:49 UTC

Обновена 06.09.2011 10:02:49 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се готви да посети Египет.

Ердоган ще пристигне на 12ти септември в Египет и ще произнесе слово на историческия прощед Тахрир, който бе сърцето на египетската революция.

Очаква се след контактите в Египет премиерът Ердоган да премине в Ивицата Газа.

Засега все още не е прието категорично решение по въпроса.

Източници от Министерския съвет подчертават, че въпросът ще добие яснота след няколко дена.

РГТ / Pro Turkey

ГАРДИЙЪН КОМЕНТИРА КРИЗАТА ТУРЦИЯ-ИЗРАЕЛ

ГАРДИЙЪН КОМЕНТИРА КРИЗАТА ТУРЦИЯ-ИЗРАЕЛ...

В статията публикувана във вестника под заглавието „Турция и Израел излизат в бурно море” се заявява, че още веднъж Израел е предпочел вместо запазване на стратегическите си връзки да спечели една тактическа победа....

Изпратена 06.09.2011 10:00:04 UTC

Обновена 06.09.2011 10:00:04 UTC

Санкциите обявени от Турция срещу Израел продължават да предизвикват широк отзвук в света.

Британският вестник Гардийън отбеляза, че Турция се готви да постави въпроса с израелската блокада на Ивицата Газа пред Международния Трибунал. В статията публикувана във вестника под заглавието „Турция и Израел излизат в бурно море” се заявява, че още веднъж Израел е предпочел вместо запазване на стратегическите си връзки да спечели една тактическа победа.

Вестникът отбелязва, че турско-израелските отношения не се ограничават само с военното сътрудничество, търговията и туризма и припомни, че Израел е станал член на Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие след като Турция е вдигнала ветото си.

В статията се акцентува и на влиянието и значението на Турция в региона и в арабския свят, като се подчертава, че проблемите между Турция и Израел ще се отразят пряко и на гласуването в Общото Събрание на ООН по признаването на независимата палестинска държава.

В израелската преса продължават да намират място статии и коментари, в които се иска Израел да се извини на Турция. Подчертава се, че Турция не е враг, че трябва да се поднесе извинени, да се изплати обезщетение и да бъдат подобрени връзките.

Решението на Турция предизвика силно безпокойство и в бизнес средите в Израел и предизвика критики по адрес на правителството на Нетаняху.

Директорът на израелската централна банка Стенли Фишер също предупреди правителството на Нетаняху, подчертавайки, че политическите конфронтации ще се отразят негативно на израелската икономика.

РГТ / Pro Turkey

ПРЕМИЕРЪТ ОБСЪДИ КРИЗАТА С ИЗРАЕЛ

ПРЕМИЕРЪТ ОБСЪДИ КРИЗАТА С ИЗРАЕЛ...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обсъди с политическите директори последната криза с Израел....

Изпратена 06.09.2011 09:58:13 UTC

Обновена 06.09.2011 09:58:13 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обсъди с политическите директори последната криза с Израел.

Ердоган се срещна в сградата на Централния комитет на партията на Справедливостта и Развитието с външния министър Давутоглу и външнополитическия си съветник Ибрахим Калън.

След като Израел отказа да се извини за нападението на кораба „Мави Мармара” Турция оповести пет членен пакет със санкци.

На срещата бяха обсъдени развоят на събитията след оповестяването на пакета и бъдещите стъпки по въпроса.

Също така бе обсъдена и подкрепата, която Турция планира да окаже на Палестина, готвеща се да подаде молба за членство в ООН.

Външният министър Давутоглу, който преди срещата бе разговарял със специалния представител на палестинсикя държавен глава Махмуд Аббас, Небил Шаад, предаде получените сведения на премиера Ердоган.

Също така на срещата е била обсъдена и предстоящата визита на премиера Ердоган в Египет и въпросът с евентуалното му посещение в Ивицата Газа.

След срещата си с палестинския представител Небил Шаад, Давутоглу бе подчертал, че израелската блокаада на Ивицата Газа е незаконна и ще продължат борбата си на международната юридическа арена.

Давутоглу каза, че световната общественост е длъжна да признае палестинската държава и да изплати по този начин дълга си към палестинците.

РГТ / Pro Turkey