Турското радио на България
Photobucket

понеделник, 29 август 2011 г.

В Турция започват празненствата по случай Рамазан Байрам

В Турция започват празненствата по случай Рамазан Байрам

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз – за БНР от Истанбул

До 4 септември В Турция ще бъдат затворени банките, големите фирми, държавните учреждения и дипломатическите представителства, заради започващия празник Рамазан Байрам. Движението по магистралите и мостовете над Босфора през тези дни ще бъде безплатно, а в градския транспорт в Истанбул до петък ще се пътува с 50 на сто намаление.

Утре, в първия ден на Байрама, в около 70 хиляди джамии в Турция се отслужва сутрешната молитва, намазът, който е задължителен за вярващите и се посещава само от мъжете. Турските лидери също участват в намаза, като програмата им се обявява предварително. Президентът Абдуллах Гюл и премиерът Р.Т.Ердоган ще извършат намаза в джамията Коджатепе в Анкара, а лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу ще бъде в Сомалия.

След намаза започва размяната на традиционните поздравления за байрама, младите целуват ръка на възрастните, на децата се раздават пари, бонбони, сладкиши.

бнр / Pro Turkey / http://ramazan-ramadan.blogspot.com

ЧЕСТВАМЕ ПРАЗНИКА НА ПОБЕДАТА

ЧЕСТВАМЕ ПРАЗНИКА НА ПОБЕДАТА...

Утре ще бъде честван 30ти август, Празник на Победата...

Изпратена 28.08.2011 09:55:30 UTC

Обновена 28.08.2011 09:55:30 UTC

Утре с тържествени церемонии, за 89ти път ще бъде честват Празникът на Победата.

Първата церемония ще се състои в 8 часа и 30 минути в Мавзолея на Ататюрк в столицата Анкара.

В девет часа и 45 минути ще започне церемонията в сградата на Генералния щаб, а в 11 часа ще започне тържествения парад на парадния площад пред Дома на Културата Ататюрк.

На церемонията ще присъства и президентът Абдуллах Гюл. В 12 часа ще бъде даден тържествен оръдеен салют.

Тържествата по повод Празника на Победата ще продължат до 24 часа през ноща.

РГТ / Pro Turkey

събота, 27 август 2011 г.

Българските изселници в Турция се връщат в България за Рамазан Байрам

Българските изселници в Турция се връщат в България за Рамазан Байрам

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

Над 10 млн.турци от вчера тръгнаха на път, за да прекарат големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам или Шекер Байрам, който започва в понеделник по родните си места, в курортите или в чужбина.

Правителството обяви и идния петък,2 септември за неприсъствен ден и ваканцията стана девет дни. Автомагистралите, автогарите, ж.п. гарите и морските гари, летищата се задръстиха от пътници.

Автобусните фирми за България, като Метро и други пуснаха допълнителни автобуси, за да извозят хората, защото много изселници както на всеки байрам така и сега заминават за България, за да прекарат празника по родните места ,да целунат ръка на възрастните, да се поздравят с роднините и близките, да посетят гробовете на починалите. Това са традиционните мюсюлмански ценности, които се почитат и спазват от 7 до 77 годишните.

През ваканционните дни преминаването по магистралите и мостовете над Босфора ще бъде безплатно. А през дните на Байрама градският транспорт в Истанбул ще превозва с 50 на сто намаление.

Хиляди екипи на транспортната полиция са на крак, понеже статистиките показват, че най-много пътнотранспортни произшествия стават по време на Байрама. На всеки 30 км. са поставени контролни постове. Тази година трафикът ще се контролира и по въздуха, нека шофьорите имат предвид това.
Морските курорти се напълниха с летуващи. Около половин милион турци ще прекарат ваканцията в чужбина. Турските авиолинии пуснаха допълнително 52 полета.

бнр / Pro Turkey / http://ramazan-ramadan.blogspot.com

петък, 19 август 2011 г.

ОПЕРАЦИЯ СРЕЩУ ЛАГЕРИТЕ НА НА ТЕРОРИСТИТЕ ОТ ПКК

ОПЕРАЦИЯ СРЕЩУ ЛАГЕРИТЕ НА ПКК

16 бойни самолета на Турските въоръжени сили снощи около 22:00 часа започнаха трасгранична операция срещу лагерите на терористичната организация ПКК в Северен Ирак.

Изпратена 19.08.2011 11:37:43 UTC

Обновена 19.08.2011 11:37:43 UTC

16 бойни самолета на Турските въоръжени сили снощи около 22:00 часа започнаха трасгранична операция срещу лагерите на терористичната организация ПКК в Северен Ирак.

Генерланият щаб направи изявление относно операцията в планината Кандил и областите Хакурк, Авашин-Басян и Зап. В извлението се отбелязва, „Бомбардирани бяха 96 цели на терористичната организация ПКК в областта”. В изявлението се акцентува, че е била проявена чувствителност да не бъдат причинени щети на цивилното население в областта.

В изявлението на Генерлания щаб се подчертава, че операциите срещу терористичната организация ПКК ще бъдат продължени с решителност и че самолетите на Турските въоръжени сили са се завърнали невредими в страната.

РГТ / Pro Turkey

събота, 6 август 2011 г.

Всеки добронамерен теоретичен опит за определяне на Израел като демокрация изглежда обречен на неуспех !

Всеки добронамерен теоретичен опит за определяне на Израел като демокрация изглежда обречен на неуспех !

Професор Сами Смуха,социолог от Университета в Хайфа отрежда на Израел твърде ниско място в йерархията на демократичните режими.

Методично сравнявайки го с либералните,републиканските,съобщностните и мултикултурните демокрации,той заключава,че държавата Израел не попада в нито една от тези категории.По-скоро,заедно с държави като Естония,Латвия,Словакия тя може да бъде определена като "непълна" или "долнокачествена" демокрация.

Отсъствието на основни граждански права и политическо равенство отличава Израел от процъфтяващите западни демокрации.

Възможно ли е да има равенство в страна,една от чиито основни цели е "освобождаването на държавните земи за еврейски заселници" ?

Израел е еврейска държава благодарение на проекти като прочутата "Юдейзация на Галилея",в чиято основа е дългогодишната правна сегрегация на евреи и неевреи.

МИГРАЦИОННАТА ВЪЛНА ДОРИ ОБРЪЩА ПОСОКАТА СИ:В МОМЕНТА (20 АПРИЛ 2007 Г.),В КОЙТО ПИША НАСТОЯЩАТА КНИГА,НАПУСКАЩИТЕ ИЗРАЕЛ СА ПОВЕЧЕ ОТ ПРИСТИГАЩИТЕ.

Тъй като множество евреи не проявяват особено желание да живеят в еврейската суверенна държава,ционистките тези неизбежно биват доведени до абсурт в резултат от опитите да бъдат подържани въпреки този факт.

Израелският либерализъм има своите слабости,тъй като нарушаването на гражданските права е често явление в еврейската държава.

Отсъстват граждански бракове или граждански погребения в обществени гробища,липсва обществен транспорт в съботните дни и по време на еврейските празници,да не говорим за погазването на правото на собственост върху земята на гражданите с арабски произход.

Всичко това говори за нелибералните аспекти на израелското законодателство и всекидневна култура.

Освен това ,продължилото над 40 години господство над цял един народ и лишаването му от всякакви права в териториите,окупирани след 1967 г.,възпрепятства консолидирането и развитието на автентичните либерални принципи в контекста на израелското законодателство.

В Израел привилегиите са запазени за еврейското мнозинство и неговите "сродници,които все още се скитат в изгнание".

Това се осъществява посредством различни механизми:законите за пустеещите земи и закупуването на земята,които са прокарани в ранните години от съществуването на държавата,Законът за завръщането,законите,определящи начините за сключване и разтрогване на брак,различните постановления и наредби,в които се използва понятието "бивш военнослужещ",чрез което израелските граждани от палестински произход (които не подлежат на наборна военна служба),биват лишавани от различни привилегии и финснсови ресурси,а по-голямата част от публичните ресурси се отделя за еврейското население.

Чрез редица мерки като щедрите "приемни субсидии" за "новите имигранти" или тлъстите субсидии за заселниците в окупираните територии (които имат правото да гласуват в общите избори,макар да живеят извън държавните граници),Израел открито облагодетелства "биологичните наследници" на древното Юдейско царство.

В началото ма XXI в. Израел се определя като държава на евреите и собственост на "еврейския народ",иначе казано,на евреите,живеещи навсякъде по света,а не като принадлежащ на гражданите на Израел,които живеят на негова територия.

ЕТО ЗАЩО,ИЗГЛЕЖДА УМЕСТНО ДА ОПРЕДЕЛИМ ТАЗИ ДЪРЖАВА НЕ КАТО ДЕМОКРАЦИЯ,А КАТО ЕТНОКРАЦИЯ.

Толкова трудно ли е да си представим,че някоя от следващите "интифади" ще избухне,не в окупираните територии на Западния бряг,в които все още цари режим на тотална дискриминация,а в самото сърце на сегрегационистката етнокрация,иначе казано,в границите на Израел отпреди 1967 г.?

Пълен текст в книгата "Изобретяването на еврейския народ" от Шломо Занд

сряда, 3 август 2011 г.

Все повече чужденци търсят работа в Турция

Все повече чужденци търсят работа в Турция

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Турция

Турция,с нейната просперираща икономика в последно време се превърна в притегателна страна за много чужденци. Поради икономическата криза в Европа и в САЩ все повече граждани от тези държави идват в Турция, за да работят.
По данни на бюрото за трудова заетост, към момента в Турция работят 120 524 чуждестранни граждани. Само за една година броят им се е увеличил с 15 на сто.
По думите на специалиста Окан Тютюнджю, в последно време има наплив в молбите на чужденците, които идват в Турция с надеждата да намерят подходяща работа и да се устроят икономически:
Този процес започна през 2009 година, когато избухна икономическата криза и продължава. Докато светът се бори с икономическата криза,Турция се превърна в страна, която предоставя възможности за работа особено на младите хора.

Българските граждани съставляват 28 процента от числото на всички работещи в Турция чужденци и са на първо място по този показател. Следват ги гражданите на Германия, Азербайджан, Франция, Сащ и Русия. Най-много чужденци са заети в търговията,обслужващата сфера,финансите,образованието.

Икономическата криза, която разтърсва Гърция и арабската пролет насочи гражданите на тези държави за работа главно в средиземноморския регион на Турция. Около 6 на сто от заетите в туристическия сектор в региона са чужденци, следват зааетите в строителния сектор.

бнр / Pro Turkey

Рамазан 2011:ВЕЧЕРЯ ИФТАР ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ТРИТЕ НЕБЕСНИ РЕЛИГИИ

ВЕЧЕРЯ ИФТАР ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ТРИТЕ НЕБЕСНИ РЕЛИГИИ

Квартал Бейоглу, който с богатото си културно наследство е един от най-фаворитните квартали на Истанбул вчера бе домакин на представителите на трите небесни религии.

Изпратена 03.08.2011 12:38:50 UTC

Обновена 03.08.2011 12:38:50 UTC

Квартал Бейоглу, който с богатото си културно наследство е един от най-фаворитните квартали на Истанбул вчера бе домакин на представителите на трите небесни религии.

На вечерята ифтар в дервишката обител на сектата Мевлеви в Галата духовните лидери на трите религиозни общности в Турция отправиха послания за единство и сплотеност.

На традиционната вечеря ифтар организирана от кметството на Бейоглу участваха духовните лидери на арменската, гръцката, еврейската и сюрянидската общности в Турция.

Преди вечерята ифтар бе изнесено представление на танца сема.

Кметът на Бейоглу Ахмет Мисхаб Демирджан изрази задоволството, че представителите на различни религии седят на една трапеза.

Мюфтията на Истанбул професор Мустафа Чагръджъ акцентува на значението на сплотяващата сила на месец Рамазан. Професор Чагръджъ каза „Целта ни е да съдействаме за укрепването на отношенията и приятелството между всички живеещи в тази страна и да покажем колко е стабилен общественният ни мир” и акцентува, че месец Рамазан е символ на единството, сплотеността и приятелството и че срещата на обща трапеза на представителите на различни религии е показател за тази истина”.

Гръцският фанариотски патриарх Бартоломей отбеляза, че е щастлив да бъде на тази вечеря ифтар във втория ден от свещенния за мюсюлманите месец Рамазан и от това, че всички заедно са отправили молитви към Бога.

Равин Исхак Халева на свой ред акцентува, че всички хора са равноправни дори и да изповядват различни религии и каза дословно „В този свещен ден всички ние сме равноправни и се прекланяме с еднаква почит. Ние внуците на пророка Ибрахим седим на една и съща трапеза изпълнена с обич”.

РГТ / Pro Turkey / http://ramazan-ramadan.blogspot.com

понеделник, 1 август 2011 г.

Обръщение на Главния мюфтия на мюсюлманите в Република България по-случай месец Рамазан 2011

Обръщение на Главния мюфтия на мюсюлманите в Република България по-случай месец Рамазан 2011

Понеделник, 01 Август 2011г. 08:19ч.

Бисмилляхиррахманиррахим
Скъпи братя и сестри мюсюлмани, уважаеми сънародници
Намираме се пред най-свещения месец, Рамазан. В този месец е низпослан свещения Коран, който разкъса тъмнината и озари сърцата и душите на хората. Низпосланието на Корани Керим отвори нова страница в историята на човечеството, като му показа пътя на спасението и щастието. Месец Рамазан е характерен с очистването на Кяабе от идолите, които са запълвали вътрешността на кяабе. Ето защо мюсюлманите не пропускат в този месец да правят повече ибадет.
Говеенето в Рамазан е задължителен ибадет за мюсюлманите, както е бил задължителен и за хората преди тях. Това на пръв поглед е трудно изпитание, но в същност говеенето в Рамазан е милост от Аллах Теаля, от който се възползват всички вярващи. Отдадеността на Аллах в този месец и задълбоченото четене на Корани Керим е другият важен компонент от служенето в Рамазан.
Мухаммед ( А. С.) казва, че се опрощават греховете на всеки, който говее в Рамазан. Освен казаното до тук, Рамазан е характерен и с милостинята, която заможните дават на социално слабите. Тези добрини заздравяват връзките между хората, независимо кои и какви са те.
Нека в този месец да бъдем по-активни в извършването на добрини, да бъдем състрадателни към към страдащите и искаме опрощение от Аллах с.т..
Надяваме се Аллах Теаля да приеме ибадета ни, да се смили над нас, да ни напъти, да ни закриля и да пази целия български народ.
Cenabı Hak ıbadetlerinizi kabul etsin. Günahlarınızı affu magfiret eylesin vesselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh.

http://genmuftibg.net / Pro Turkey / http://ramazan-ramadan.blogspot.com

Започва свещеният за мюсюлманите месец Рамадан 2011 - Рамазан 2011

Започва свещеният за мюсюлманите месец Рамадан

01 август 2011

Мека. От понеделник започва свещеният за мюсюлманите месец Рамадан. Официално той се чества в шест държави - Саудитска Арабия, Египет, Кувейт, Катар, Йемен и Обединените Арабски емирства, предадоха световните агенции.
Саудитската държавна телевизия вече обяви началото му в саудитското кралство, където се намират най-свещените места според Исляма - Мека и Медина.
Точните дати от началото и края на месец Рамадан зависят от това кога новолунието може да се види с невъоръжено око, но много мюсюлмански държави отхвърлят астрономическото калкулиране.
Мюсюлманите празнуват деветия месец от лунния ислямски календар, когато Архангел Габриел разкрива Корана на пророк Мохамед.
През месеца вярващите се отдават на пост от зазоряване до залез слънце.

иаф / Pro Turkey / http://ramazan-ramadan.blogspot.com

Поредната провокация на фашистите от античовешката кабеларка "Скат" ТВ,и то преди Рамазана

КАК КОМЕНТИРАТ ОТ АНТИЧОВЕШКАТА КАБЕЛАРКА "СКАТ" - БУРГАС VІ. Национално състезание за хафъзи и художествено четене на Коран-и Керим ?

Поредната провокация на фашистите от античовешката кабеларка "Скат" ТВ,и то преди Рамазана да слушате или да изтеглите като mp - 3 - ка ТУК.

http://antiskattv.blogspot.com

:::

VІ. Национално състезание за хафъзи и художествено четене на Коран-и Керим

Сряда, 22 Юни 2011г. 16:05ч.

ОБЯВА

На 30.07.2011 г. от 10.00 ч. в читалище „Надежда” в гр. Велико Търново ще се проведе VІ. Национално състезание за хафъзи и художествено четене на Коран-и Керим, организирано от Главно мюфтийство на мюсюлманите в Р. България. Състезанието ще се осъществи в следните пет категории:
1.Върху целия Коран;
2.Върху 15 (петнадесет) джуза;
3.Върху 5 (пет) джуза;
4.Върху джуз „Амме”;
5.Художествено четене на Коран-и Керим.
Условия за участие в състезанието:
1.Възрастовата граница за участниците в първите четири категории е до 35 години.
2.Възрастовата граница за участниците в петата категория е до 30 години.
Записването за участие в състезанието става в Главно мюфтийство, районните мюфтийства и курса за хафъзи в гр. Мадан.
Телефон за контакти и записване в Главно мюфтийство: 02/9816001- Мустафа Избищали, специалист към отдел „Иршад”.
Крайният срок за записване е 11.07.2011 г.
Очакваме Ви!

http://genmuftibg.net / Анти "Скат" ТВ